Toonaangevend
in stekerbaar

Maatwerk voor Rijksmonument B30

Met diverse projectspecifieke producten heeft Eleqtron een belangrijke bijdrage geleverd aan het pand B30, een aan de Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag gelegen Rijksmonument.

Het gebouw, bijna honderd jaar oud, is eigendom van de Staat. Tot medio 2013 werd het gebouw gebruikt door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Na een grondige renovatie en herinrichting krijgt B30 een nieuwe functie. Het gebouw is niet langer een hoofdzetel van een ministerie maar wordt het kenniscentrum van de Rijksoverheid. De gebruikers van B30 zijn de drie planbureaus (CPB, PBL en SCP), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Eind 2016 wordt het vernieuwde B30, waar wordt gewerkt volgens een flexwerkconcept, opgeleverd.

Opdracht Facilicom
Facilicom Solutions heeft in een publiek-private samenwerking (PPS) de opdracht gekregen voor het ontwerp, renovatie, onderhoud en de facilitaire dienstverlening. Voor het project werkt Facilicom nauw samen met vermaarde architectenbureaus als KAAN Architecten en Braaksma & Roos Architectenbureau. Eric Derksen werkt voor Facilicom als Projectmanager Techniek. ‘We hebben het bij B30 over een volledige renovatie. Daarbij hebben we de uitdaging om continu rekening te houden met het monumentale karakter van het gebouw en de uitgangspunten en meningen van de architecten. Wat betreft de bestaande installaties, deze hebben wij geheel verwijderd en vervangen door compleet nieuwe. Met het nieuwe installatieontwerp is een aanzienlijk zuiniger gebouw ontstaan. Mede hierdoor is het BREEAM-duurzaamheidscertificaat behaald.’

Maatwerk
Het project heeft te maken met de uitdaging om nieuwe technologie toe te passen in een rijksmonument. Eric Derksen: ‘We hebben het bij B30 eigenlijk alleen maar over maatwerk. Dat heb ik ook bij Eleqtron aangegeven. Zij hebben dat goed opgepakt. Tijdens het gesprek is bij wijze van spreken de tekening uit mijn handen gegrist. Dit heeft geresulteerd in diverse projectspecifieke oplossingen. Daarnaast leverde Eleqtron alle stekerbare verbindingen. Binnen het speelveld van een Rijksmonument en de strenge eisen, waaronder die van de architecte Dikkie Scipio, waren de professionele maatwerkoplossingen van Eleqtron meer dan welkom.’

Projectspecifieke oplossingen van Eleqtron
Eleqtron leverde voor Rijksmonument B30 diverse projectspecifieke oplossingen die van wezenlijk belang waren om tegemoet te komen aan het pakket van architectonische eisen. Een belangrijk component dat Eleqtron hiervoor leverde is de Local Interface Unit (LIU).
Deze bevat de regeling voor het gebouwbeheerssysteem van Priva (met onder andere de verlichtingsbesturing, zonwering en klimaatbeheersing). Deze compacte unit is door Eleqtron geheel prefab geassembleerd, bedraad en stekerbaar uitgevoerd. Vanwege de beperkte omvang kon de unit naast iedere convector, onder de vensterbank, worden weggewerkt. Daarmee was een aparte schakelkast per ruimte niet nodig.
Dit leverde aanzienlijke kostenvoordelen op en, heel belangrijk, deze oplossing maakte geen inbreuk op het architectonische ontwerp.

De vloerdoos is samen met de bijbehorende bedradingsgoot speciaal voor de kantoorruimtes ontworpen waardoor deze optimaal in de vloer gelegd kon worden. Daarbij is de vloerdoos voor de parketvloer dusdanig verstelbaar dat deze perfect binnen het lamellenpatroon van deze ondergrond past.

Eleqtron gaat ver wat betreft projectspecifieke, elektrotechnische oplossingen. Zo realiseerde het bedrijf nog eens een speciale plafondhouder voor bevestiging van design hanglampen, waarbij op de houder de rookmelder onopvallend kon worden geïntegreerd.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag