Bijzonder installatieconcept van HOMIJ bij Nieuwe Universiteitsgebouw Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam werkt, met de bouw van het Nieuwe Universiteitsgebouw (31.000 m² bouw bovengronds en 24.000 m² ondergronds), aan een bruisend hart van de Campus. In dit multifunctionele gebouw aan de Zuidas komen onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven samen. Studenten en medewerkers van diverse bèta wetenschappen kunnen hier dan in flexibele ruimtes werken en onderzoek doen. De onderwijsruimten zijn ook geschikt als theater- en filmzalen. Het hart van het gebouw wordt gevormd door een groot atrium waar plaats is voor horecagelegenheden en andere voorzieningen zoals winkels. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor circa 600 auto’s en 1600 fietsen. Vooral door een getrapt oplopende vorm is een opvallend gebouw ontstaan, met aan de campuskant zeven verdiepingen en aan de andere zijde twaalf verdiepingen.

Het Nieuwe Universiteitsgebouw heeft het 4-sterren BREEAM Nieuwbouw Ontwerpcertificaat gekregen. Deze op één na hoogst mogelijke duurzaamheidsscore is tot nu toe uniek voor een onderwijsgebouw. Hiervoor zijn diverse duurzame maatregelen vanaf de start van het ontwerp meegenomen en met behulp van de toekomstige bewoners verder uitgewerkt. Zo krijgt het gebouw, vanuit de gedachte dat planten en dieren medegebruikers zijn van het gebied, een flora- en faunadak.

De bouw is in handen van Bouwcombinatie Campusplein bestaande uit de VolkerWessels bedrijven Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw. Voor de installatietechniek is HOMIJ Technische Installaties ingeschakeld.

Bijzonder installatieconcept
Bert Besseling is bij dit project voor HOMIJ de werkvoorbereider. ‘Begin 2015 is het project gestart. We waren al vroeg bij het installatieontwerp betrokken. Daarom hebben wij hier onder andere ons DLS-concept kunnen toepassen. Hierbij konden wij de E- en W- leidingen in één compacte draadgoot in de vloer kwijt, waarbij wij zoveel mogelijk op de bouwplaats prefab DLS-elementen konden maken en aanleveren. Dit kunnen we modulair opbouwen. Het werken met DLS biedt veel voordelen, we hebben een kortere installatietijd en minder faalkosten.’ De vloerconstructie met het installatiewerk is uniek te noemen. Besseling: ’We zitten hier vlakbij het VU Medisch Centrum, waar we met de aanvliegroute van de traumahelikopter te maken hebben. Daardoor mocht het gebouw niet hoog worden, terwijl er toch maximaal gebruik van de ruimte gewenst is. Binnen het ontwerpteam is daarom gekozen voor een bijzonder installatieconcept met een relatief lage betonnen ‘Slim Line’ vloer. Hierin zijn alle installaties verwerkt. Vanuit deze vloer vindt de aansluiting plaats naar de verdieping eronder, waarbij er tegelijkertijd ook aftakkingen mogelijk zijn naar boven. De installatie is altijd toegankelijk dankzij vele vloerluiken, waarin later nog doorvoeren komen zodat er afgemonteerd kan worden.’

Verdieping uitwerken
Voor het Nieuwe Universiteitsgebouw heeft Bert Besseling eerst de onderste verdieping uitgewerkt. Dat kun je dan weer kopiëren naar de volgende verdiepingen. ‘Dit werkt prettig. Je hebt dan een goede basis staan waarbij je per verdieping wat aanpassingen maakt. Bij dit project is het fijn dat alle installaties van HOMIJ-bedrijven zijn, waardoor je korte en heldere communicatielijnen hebt.’

Stekerbare installatie
De elektrische installatie is grotendeels stekerbaar uitgevoerd. Besseling: ‘Het gaat bij de stekerbare installatie vooral om de verbindingen voor de verlichting, stopcontacten en de zonwering. Bij dit project zijn zelfs de luidsprekers voor een ontruiming stekerbaar uitgevoerd, iets wat ik nog niet eerder ben tegen gekomen. Nu is er nog niet bekend hoe de flexibele ruimtes precies worden ingedeeld. Wij zijn daar, met onder andere vooraf gemonteerde kabeldozen, al klaar voor. Tot de oplevering in het voorjaar zijn we daar samen met het testen volgens NEN1010 wel mee bezig.’

Eleqtron leverde alle stekerbare Qneqt oplossingen. ‘Wat opvalt is dat Eleqtron sterk meedenkt en altijd een oplossing aandraagt. Bijvoorbeeld met een zelf ontwikkelde DALI-splitter, waarmee een soort H-constructie ontstond die toegepast kon worden in een smalle ruimte. Hier konden we heel fijn mee werken. Daarnaast hebben we gewerkt met een speciale, stekerbare wandcontactdoos die uitstekend past op de draadgoot. De stekers en chassisdelen hebben een duidelijk onderscheid in kleur meegekregen per functionaliteit, zodat we hier geen fouten mee konden maken.’

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag