Eleqtron ontzorgt bij Bibliotheek Rotterdam

LED verlichting wordt meer en meer toegepast. Vaak wordt er voor deze duurzame verlichting gekozen vanwege het aanzienlijk lagere energieverbruik. Maar de langere levensduur is vaak net zo belangrijk. Dat is bijvoorbeeld van toepassing bij het gefaseerd invoeren van LED verlichting bij Bibliotheek Rotterdam.

Erik Versteeg, Coördinator Onderhoud en Beheer bij Bibliotheek Rotterdam vertelt hierover. ‘Ik zag dat de ontwikkeling van LED verlichting steeds sneller ging. Er is nu ook veel meer keuze. Alberto Ruitenberg, verantwoordelijk voor het onderhoud van de Eleqtron lichtsturing, komt bij ons al langer namens het bedrijf over de vloer. Hij heeft bij ons de Qbright verlichting van Eleqtron geïntroduceerd en de  voordelen van LED verlichting onder de aandacht gebracht. Toen zijn we samen met Eleqtron gaan testen, om te beginnen in het archief met LED tubes. Dat beviel goed: overal in deze ruimte werden de boeken goed uitgelicht, met minder donkere plekken.’

8900 lampen
Erik Versteeg ging met zijn collega’s hierin verder. ‘Na de installatie in het archief gingen we ook over de andere ruimtes in de Bibliotheek nadenken. Het archief is maar een klein deel van de grote Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat in Rotterdam Centrum. Het gaat bij de Bibliotheek om in totaal 8900 lampen, te veel om in één keer te vervangen. Bij het vervangen van de verlichting gaan we gefaseerd te werk. Zo heeft de Bibliotheek onder andere 800 speciale armaturen voorzien van 2 stuks conventionele PL-lampen (type PLC 40WG24). Na de nodige proefopstellingen in samenwerking met Eleqtron hebben we ook hier de juiste LED lamp voor kunnen vinden. Hiermee wordt een behoorlijke besparing behaald.’

Minder onderhoudsintervallen
Het werken met LED verlichting geeft vanwege de lange levensduur veel voordelen bij het onderhoud. ‘Omdat het vervangen van traditionele verlichting vrijwel dagelijks bij ons onderhoudsteam voorkwam, gingen we al nadenken over het toepassen van LED verlichting. Bijvoorbeeld met het vervangen van voorschakelapparaten (VSA’s) zijn we vrijwel dagelijks bezig geweest. LED verlichting heeft een langere levensduur, waardoor je veel minder onderhoudsintervallen hebt en dus minder kosten maakt. Daarmee krijgen wij meer tijd voor andere activiteiten wat betreft onderhoud en beheer. Bovendien kunnen wij veel besparen op energie als we voor LED kiezen. In onze ruimtes hebben we door de keuzes die we maakten vaak minder verlichting nodig die vaak nog eens de helft minder energie verbruikt. Daarmee laten we aan ons publiek zien dat we meegaan met de tijd en bijdragen aan minder CO2-uitstoot. Dat waren allemaal argumenten om aan de toepassing van LED verlichting te gaan denken.’

Eleqtron ontzorgt
De Bibliotheek is nu zo’n jaar bezig met het vervangen van de LED verlichting. Erik Versteeg: ‘Eleqtron denkt hierin goed mee. Bijvoorbeeld met de aanpassing van de 800 speciale armaturen. Wat betreft de bedrading moest er bij het omzetten naar LED verlichting het nodige aangepast worden in het armatuur. Eleqtron bood aan om dit vooraf aan te laten passen door hun assemblage-afdeling. Dat scheelde ons een hoop tijd. En bijvoorbeeld ook bij de vervanging van de TL-buizen door LED tubes in het trappenhuis. In overleg hebben we de juiste LED tube gebruikt. De Qbright lampen hebben ook nog eens een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, ik vind ze kwalitatief beter dan de andere LED verlichting waar we mee gewerkt hebben. Eleqtron ontzorgt ons. Ik vind daarom dat we een fijne samenwerking hebben. Dat is ook veel waard voor de toekomst.’

Bibliotheek Rotterdam
Bibliotheek Rotterdam bestaat uit zestien vestigingen, een uitleenpunt in de Albert Heijn in Rotterdam-Hillegersberg en een bibliobus. Met grote regelmaat vinden er tentoonstellingen, educatieve en culturele activiteiten plaats. De bibliotheek is met jaarlijks 2,4 miljoen bezoekers en 100.000 leden de drukst bezochte culturele instelling van de Maasstad. Sinds 1983 is de Centrale Bibliotheek gevestigd in een modern gebouw aan de Hoogstraat. Het is ontworpen door Jaap Bakema en Hans Boot van het architectenbureau Van den Broek en Bakema. De architectuur doet denken aan het Centre Pompidou in Parijs, met stalen buizen die vanaf het dak langs de glazen gevel naar beneden lopen. Het gebouw wordt soms gekscherend de ‘glazen waterval’ genoemd.

Meer informatie
Neem contact met ons op voor meer informatie over de producten en diensten van Eleqtron.

Klik hier voor de  online catalogus  met onder andere deze producten. Uiteraard vindt u ons op 2BA (prijzen alleen zichtbaar voor 2BA-abonnees).

Foto’s van exterieur en roltrappen Bibliotheek Rotterdam: Eric Fecken

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag