Toonaangevend
in stekerbaar

Kortere bouwtijd bij Stadskantoor Alkmaar

De gemeente Alkmaar heeft een uitdagend doel. In 2021 wil ze de meest innovatieve 100.000+ gemeente van Nederland worden. Hiervoor is een plan ontwikkeld waarin de huisvesting van de gemeente wordt genoemd als een van de middelen om dit doel te bereiken. Centraal staat hierbij ‘het creëren van een flexibele, duurzame werkomgeving die een efficiënte en effectieve manier van werken stimuleert en die de identiteit van de organisatie uitdrukt en versterkt.’

Kennisuitwisseling centraal
Om dit plan te kunnen realiseren is begin dit jaar een start gemaakt met een grondige renovatie van het centraal gelegen Stadskantoor. De medewerkers van de gemeente Alkmaar werkten eerst op verschillende locaties. Nu met de renovatie van de volledige backoffice van het Stadskantoor aan het Mallegatsplein komen de ambtenaren allemaal op dezelfde locatie samen. Architectenbureau Proof of the Sum werd geselecteerd voor de ontwerpopdracht. Hierin komt de visie naar voren hoe de kennisuitwisseling tussen de 600 medewerkers centraal moet staan ​​en hoe het interieur en de techniek van het gebouw daarbij kunnen ondersteunen.

bGrid technologie
Voor de renovatie werd Verwol Complete Interieur Realisatie geselecteerd als bouwkundig hoofdaannemer. De elektrotechnische installatie is ontworpen en gemonteerd door Gouweloos Techniek. Ron Havelaar is de Project Manager van deze installateur: ‘Er zijn in het Stadskantoor drie verdiepingen volledig gestript, inclusief de elektrotechnische installatie. Het nieuwe installatie-ontwerp moest goed inspelen op de duurzaamheidseisen van de gemeente, in combinatie met de eisen wat betreft de flexibele werkomgeving. We hebben wat betreft dit project nauw samengewerkt met bGrid. Zij realiseren bij hun projecten een zogenaamd Smart Building, waarbij ze slimme technologie gebruiken. Met de technologie van het ‘Internet of Things’ (IoT)’ integreert bGrid componenten tot één interface waarmee het gebouw tot een bron van informatie wordt gemaakt. Dit levert diverse efficiency voordelen op wat betreft duurzaamheid. De gebruikers hebben hiervoor op hun smartphone een app. Met bGrid wordt de aanwezigheid via nodes gedetecteerd en kan er bijvoorbeeld via de app direct een locker worden geselecteerd om te gebruiken voor het opslaan van persoonlijke eigendommen. En vanwege de aanwezigheidsdetectie wordt de verlichting efficiënt ingeschakeld, op het moment dat het nodig is.’

Prefab oplossingen
Gouweloos Techniek werkte met Qneqt vlakbandkabel van Eleqtron. Deze was door Eleqtron in nauw overleg geheel prefab geassembleerd, inclusief de codering per geplaatste aftakking. Ron Havelaar: ‘Door per verdieping vlakband te gebruiken, hadden we een prefab oplossing voorhanden waarmee we een veel kortere bouwtijd konden realiseren.  Wij gebruikten de Power 5G2,5mm² versie. Hiermee worden de plafondeilanden gevoed met onder andere de LED verlichting. De wandcontactdozen hadden we door Eleqtron ook weer prefab laten uitvoeren, wat veel tijd scheelde.’ Om de bGrid componenten eenvoudig, snel en stekerbaar aan te sluiten was een speciaal contactblok noodzakelijk. ‘Deze hebben we samen met Eleqtron ontwikkeld’, zegt Ron Havelaar. ‘Dit contactblok is voorzien van een WCD voor de 24V netadapter waarmee de bGrid sensor gevoed wordt. Daarnaast biedt dit blok aansluitmogelijkheden voor in totaal vier armaturen. Deze worden geregeld met een DALI-signaal dat met Qneqt BST snoeren direct vanaf de bGrid sensor komt.’

Tijdsbesparing
Eleqtron was nauw bij de startfase betrokken. Ron Havelaar: ‘Eleqtron heeft samen met ons het ontwerp gemaakt. Daarbij stond prefab maatwerk centraal, om tijdsbesparing en lagere kosten te realiseren. Glenn van Diejen, Technical Sales Engineer bij Eleqtron, heeft hiervoor veel werk verricht. Daarnaast was hij aanwezig om de eerste installatie te begeleiden. Dat is prima verlopen.’

Tevreden gebruikers
De renovatie is in juni opgeleverd. ‘Wat ik hoor, is dat de gebruikers tevreden zijn,’ zegt Ron Havelaar. ‘Voorheen waren er meer hokjes in het gebouw aanwezig. Met de nieuwe opzet is er meer flexibiliteit gerealiseerd en is er een goede basis ontstaan voor een betere communicatie. En dankzij de nieuwe installatie zijn er goede stappen gezet wat betreft duurzaamheid, met onder andere een lager energieverbruik en minder CO₂ uitstoot.’

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag