Toonaangevend
in stekerbaar

Kortere installatietijd bij nieuw Gerechtsgebouw Breda

In het najaar van 2018 is het nieuwe Gerechtsgebouw in Breda door Koning Willem-Alexander geopend. De opdrachtgevers hiervoor zijn het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente Breda en de toekomstige gebruikers: de Rechtbank Zeeland-West Brabant, het Openbaar Ministerie Zeeland-West Brabant en de Raad voor de Kinderbescherming. Het ontwerp is van Paul de Ruiter Architects en Rob Hootsmans, in samenwerking met consortium InBalans. Eleqtron leverde de prefab, stekerbare oplossingen voor de elektrotechnische installatie. Hierdoor kon een kortere installatietijd worden gerealiseerd.

Krachtige uitstraling
Door haar krachtige en open uitstraling maakt het nieuwe Gerechtsgebouw in Breda de verbinding tussen de bestaande stad en het in ontwikkeling zijnde Stationskwartier. Het Gerechtsgebouw telt 27 zittingszalen, kantoren en publieksruimten. Er kunnen ook extra beveiligde zittingen worden gehouden, zodat de rechtbank hiervoor niet meer hoeft uit te wijken naar Rotterdam, Schiphol of Amsterdam. De totale oppervlakte van het gerechtsgebouw bedraagt circa 33.000 m² bruto vloeroppervlakte exclusief een parkeervoorziening en terreininrichting. De parkeergarage bedraagt circa 8.000 m².

InBalans 
InBalans is het samenwerkingsverband dat de nieuwe huisvesting en facilitaire voorzieningen heeft gerealiseerd. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft InBalans de opdracht gegeven via een DBFMO-contract (Design Build Finance Maintain Operate), een vorm van publiek-private samenwerking. Hiermee is dit samenwerkingsverband voor een periode van 30 jaar verantwoordelijk voor het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van het nieuwe gebouw, alsook de facilitaire dienstverlening. De InBalans samenwerking bestaat uit de drie aandeelhoudende partijen Facilicom, Macquarie Capital Group en VolkerWessels. Daarnaast zijn onder andere de VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw en HOMIJ Technische Installaties betrokken.

Oplossing Eleqtron
René den Haan van Eleqtron adviseerde de InBalans organisatie wat betreft prefab, stekerbare oplossingen voor de elektrotechnische installatie: ‘Bij een project van dit formaat levert het gebruik van Qneqt vlakbandkabel veel voordelen op. Hiermee kun je immers zeer snel een stekerbare infrastructuur aanleggen en een kortere installatietijd realiseren. Vlakband is een prefab oplossing, met de juiste aftakking op de juiste plaats. InBalans koos bij dit innovatieve product voor de DALI-vlakband uitvoering vanwege de aansturing van de lichtarmaturen. Uiteraard leverden we hier alle bijbehorende stekerbare snoeren bij die we grotendeels geheel op maat hebben geassembleerd.’

Aansluiting noodverlichting
Bij deze installatie hoort ook de aansluiting voor de noodverlichting. René den Haan: ‘Om een goed onderscheid in de installatie te krijgen, hebben we geadviseerd om hiervoor een apart stekersysteem toe te passen. Deze afwijkende, stekerbare oplossing is eveneens door InBalans geïnstalleerd.’

Supply Chain oplossingen
Om het installatieproces verder te versnellen, ondersteunde Eleqtron het bouwteam met speciale Supply Chain oplossingen. René den Haan: ‘Voor dit project hebben we vele deelleveringen verzorgd, bijvoorbeeld per etage en locatie. Het vlakband en de snoeren waren door ons al prefab gemaakt. Deze producten werden volgens klantenspecificatie gelabeld en op de verpakkingen werd de exacte locatie vermeld. Dit alles maakte de installatie voor InBalans heel gemakkelijk. We hebben ze hier uitstekend mee kunnen ondersteunen.’

Video
Bekijk ook de video van de Rechtspraak over de nieuwbouw Gerechtsgebouw Breda

Meer informatie
Klik hier voor de online catalogus met onder andere Qneqt vlakband en snoeren.
Wilt u meer informatie over Eleqtron, neem dan contact met ons op.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag