Toonaangevend
in stekerbaar

Architectonisch meeveren bij Goede Doelen Loterijen Amsterdam

‘Prefab werken binnen slechts 37 mm hoogte’

De Goede Doelen Loterijen organisatie (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij) was van oudsher op verschillende locaties in Amsterdam gevestigd. Er lag een wens om met alle medewerkers in één pand te werken. Daarom heeft de organisatie eind oktober 2018 intrek genomen in het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland (BREEAM Outstanding), aan de Beethovenstraat in de hoofdstad. Hiervoor is een bestaand pand compleet gerenoveerd, volgens een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel. In het gebouw, met onder andere een tv-studio en een auditorium, zijn circa 600 personen werkzaam. De bouw lag in handen van J.P. van Eesteren. HOMIJ Technische Installaties realiseerde de installatietechniek. 

Innovaties
De Goede Doelen Loterijen heeft bewust gekozen voor de renovatie van een leegstaand kantoorpand aan de Beethovenstraat in Amsterdam. Het doel was om een uiterst duurzaam ontwikkeld gebouw te betrekken. Aan de buitenkant is een triple glasgevel gerealiseerd en een bijzonder bladerdak dat niet alleen regenwater verzamelt voor gebruik in het pand, maar ook volledig is voorzien van hoog rendement zonnepanelen. Andere duurzame bouwkundige innovaties zijn de toepassing van zowel isolatiemateriaal (‘Mycofoam’) gebaseerd op schimmels. Het pand verbruikt ruim 80% minder energie dan een standaard nieuwgebouwd kantoorgebouw. Er is bij de bouw rekening gehouden met vele duurzaamheidsaspecten in het ontwerp van het gebouw, zoals CO₂-uitstoot, maar ook met gerecyclede materialen in het bouwproces en de logistiek. De Goede Doelen Loterijen willen hiermee een bijdrage leveren aan het verbeteren van het klimaat en hopen een positieve impact te hebben op anderen.

Korte bouwtijd
Dick Verheul is Bouwplaatsleider bij HOMIJ Technische Installaties: ‘Wij zijn hier verantwoordelijk voor alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Samen met HOMIJ Networks hebben wij ook het datanetwerk aangelegd met aanverwante systemen als toegangscontrole, cameratoezicht en brandmelding. We bieden hiermee een alles-in-één oplossing. Hiermee kreeg ik een sterk coördinerende rol om alle disciplines goed op elkaar af te stemmen. Bij een complex project als dit vraagt dat nogal wat.’

De bouwtijd voor dit project was kort.In de zomer van 2017 zijn we gaan engineeren. Vanaf januari 2018 konden we aan de installaties beginnen met de oplevering in oktober 2018. Dat was hard doorwerken, inclusief de periode van de bouwvakantie. We hebben veel tijd kunnen besparen door intensieve voorbereiding en te ontwerpen met BIM. En door zoveel mogelijk prefab te werken, wat veel scheelt in tijd en kosten. Daarom heb ik vanaf het begin van het project samengewerkt met René den Haan van Eleqtron. Ik vind dat hij altijd goed kan meedenken.’

Goot 37 mm hoogte
Bij het Goede Doelen Loterijen project is voor een groot deel gebruik gemaakt van een kabelgoot die inwendig slechts 37 mm hoog (uitwendig 40 mm) is. ‘Dat komt omdat we hier naast de architectonische eisen grotendeels met een lage vloer te maken hebben’, zegt Dick Verheul. ‘In deze goot moesten de elektrotechnische én de datakabels gelegd worden. Vooral bij bochten was dat erg lastig voor onze monteurs. Ik heb samen met René den Haan een testopstelling gemaakt met deze goot en gekeken hoe we dit goed prefab én stekkerbaar konden uitvoeren. Dat was niet eenvoudig maar samen kwamen we daar met veel passen en meten toch uit. Eleqtron leverde hiervoor speciale, stekkerbare aansluitsnoeren en verdelers. Deze werden onder andere aangesloten op hun prefab aangeleverde kabeldeksels.’

Qneqt vloerdozen
In het gebouw is vanwege de vele werkplekken een hele waaier aan verschillende Qneqt vloerdozen toegepast. ‘Ook daar hebben we uiteraard met de beperkte goot- en vloerhoogte te maken. Hiervoor hebben we flink moeten puzzelen en veel gekeken naar verlaagde vloerdozen. Daarbij moest de aansluiting van een computer en verlichting onderling gescheiden zijn. Uiteindelijk kom je dan op verschillende versies uit, allemaal specials. Eleqtron heeft die allemaal kunnen leveren. In het grote atrium zitten bijvoorbeeld ronde vloerdozen, met een IP 65 beschermingsgraad vanwege mogelijke schoonmaakwerkzaamheden.’

Meer informatie
Klik hier voor de online catalogus met onder andere deze producten.

Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag