Toonaangevend
in stekerbaar

Optimale lichtsturing bij Coenecoop College in Boskoop

Coenecoop College Boskoop met Qneqt lichtsturing van Eleqtron

Eleqtron heeft in het najaar van 2018 een belangrijke bijdrage geleverd aan de nieuwe locatie van het Coenecoop College in Boskoop. Samen met Jaap de Ruiter, projectleider bij HoffmanDME, zorgde Eleqtron met de Qneqt bekabeling en een geavanceerde lichtsturing voor het hart van de elektrotechnische installatie.

Coenecoop College
Het Coenecoop College is een scholengemeenschap voor vmbo, mavo, havo en vwo in Waddinxveen en Boskoop. Op de locatie Boskoop wordt lesgegeven aan de onderbouw van de niveaus havo en vwo. Het Coenecoop College maakt zich sterk voor het “onderwijs van de toekomst”: modern onderwijs waarbij leerlingen zelf keuzes maken in het leerproces. Jaap de Ruiter: ‘Voorheen zat de school op een andere locatie in het dorp. Het Coenecoop College zit nu op de nieuwe locatie in het oude raadhuis van Boskoop. Hiervan is een gemeenschapshuis gemaakt waarin naast het Coenecoop College ook de bibliotheek Rijn en Venen wordt gehuisvest. Wij hebben hier met HoffmanDME vanaf september tot december 2018 gewerkt aan de elektrotechnische installatie.’

De school is nu na de kerstvakantieperiode volop in bedrijf. ‘We zijn blij dat we veel hebben kunnen bijdragen aan deze renovatie. De leerlingen en het personeel zijn erg blij met het eindresultaat. Ze voelen zich uitstekend thuis in het gebouw, waarin veel kleur en licht van buiten aanwezig is. Daarnaast zijn de ruimtes goed flexibel in te delen.’

Installatie en lichtsturing
Met drie maanden was er maar weinig tijd voor de elektrotechnische installatie. Jaap de Ruiter: ‘Dit was een erg korte en hectische periode. Omdat we kozen voor Qneqt prefab vlakband in de DALI-uitvoering hebben we veel kunnen besparen op de installatietijd en de kosten. De installatie is geheel stekerbaar uitgevoerd. Dit alles scheelde enorm.’

De lichtsturing werd eveneens door HoffmanDME verzorgd. Jaap de Ruiter: ‘Samen met Eleqtron hebben we gekeken naar een goede lichtsturing die eenvoudig in de bediening moest zijn. Een DALI-uitvoering was een eis van het bouwteam. We kwamen uit op het fabrikaat Loytec. Met deze sturing hebben we de verlichting met de zonwering geïntegreerd in één bediening. Er kunnen ook alarm- en storingsmeldingen binnenkomen voor de lift, het luchtbehandelingssysteem en de mindervalide (MIVA) toiletten. Op dit moment wordt de inbraakbeveiliging er eveneens aan gekoppeld. In de ruimtes hebben we aanwezigheidsmelders aangebracht met een daglichtregeling. Het resultaat is dat op één bedieningspaneel, in het kantoor van de conciërge, alles kan worden bediend en gemonitord. Doorgaans verloopt de sturing na de instelling geheel automatisch maar uiteraard kan er ook handmatig worden ingegrepen. Bijvoorbeeld door de zonwering op de glazenwasserstand te zetten waardoor deze ongestoord aan het werk kan.’

Eleqtron bereidt een dergelijke licht- en zonweringsturing vrijwel altijd voor. Jaap de Ruiter vertelt: ‘Edwin Boer, Technical Support Engineer bij Eleqtron, programmeerde de lichtsturing en de melders vooraf. Hij stelde eveneens alles op de locatie in. Dat scheelde ons een hoop tijd.’ In de ruimtes zijn nog eens de zonwering en de verlichting handmatig te bedienen. ‘Dat is gemakkelijk voor de docent. Deze kan voor de verlichting altijd vier lichtscenes zelf instellen, al naar gelang de behoefte.’

Meer informatie
Klik hier voor de online catalogus met onder andere deze genoemde Qneqt producten.
Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag