Toonaangevend
in stekerbaar

Prefab producten Eleqtron dragen sterk bij aan snelle oplevering Bright Houses

Op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen vindt binnenkort de oplevering plaats van twee gloednieuwe multi-tenant gebouwen, de Bright Houses. BAM Bouw en Techniek is verantwoordelijk voor de engineering en de realisatie van deze bedrijfsgebouwen, met laboratorium- en kantoorfuncties voor diverse huurders. De Bright Houses, nabij de industriële Chemelot locatie, hebben een totale omvang van circa 18.000 m². De twee gebouwen staan bij Chemelot ook wel bekend als gebouw 250 & 260, in de Area 82. Eleqtron is bij dit project de partner voor BAM Bouw en Techniek wat betreft diverse prefab aangeleverde producten, zoals de stekerbare installatie en de aanwezigheidsmelders voor de verlichting.

Brightlands Chemelot Campus
De Brightlands Chemelot Campus heeft als ambitie om een creatieve broedplaats te zijn voor toptalent en topindustrie, met 2.900 kenniswerkers en 1.000 studenten in het jaar 2023. De campus richt zich op het ontwikkelen van slimme materialen (voor de biomedische, automotive en verpakkingsindustrie) en duurzame chemische productieprocessen (hernieuwbaar, efficiënt en biobased). De oplevering van de nieuwe Bright Houses zorgt voor een verdere ontwikkeling van de Campus. Deze multi-tenant bedrijfsgebouwen, ontworpen door Pauwert Architectuur uit Eindhoven, vormen een flexibele werkomgeving en stimuleren ontmoeting en uitwisseling. De huurders delen faciliteiten, kennis en internationale netwerken met de overige campusbedrijven.

BAM Bouw en Techniek
Bij BAM Bouw en Techniek is Bas van der Zandt de verantwoordelijke projectleider voor de E- en W- installaties van de Bright Houses: ‘Ik ben vanaf de engineering al nauw betrokken bij deze nieuwbouw. Dat is prettig werken. Ik heb daardoor goed kunnen meedenken over het beste installatieontwerp en de uitvoering.’

Bouw snel verlopen
De bouw startte in januari 2018. De eerste huurders konden al in december 2018 hun huisvesting betrekken. Bas van der Zandt: ‘De bouw is erg snel verlopen. Dit komt vooral omdat we één projectteam van BAM hebben dat zorgt voor de integrale engineering van bouw en installatietechniek. De Bright Houses zijn door mijn collega’s in Bunnik ontworpen met BIM waardoor we een uitstekend inzicht hadden in de bouw en de installatie. Beide bedrijfsgebouwen zijn trouwens gebaseerd op één basisontwerp en gespiegeld uitgevoerd. We hebben bijvoorbeeld veel tijdwinst behaald door goed te kijken naar de planning voor het aanleggen van de beton ruwbouw en de gevelelementen. Als er een vloer gereed was, startten we direct met het plaatsen van de gevelelementen. Daardoor waren er snel verdiepingen wind- en waterdicht waarmee onder andere het installatiewerk gelijk kon plaatsvinden. Op de begane grond konden we bijvoorbeeld al snel met de installatie aan de slag, terwijl er nog verdiepingen gebouwd moesten worden. Dit leverde veel tijdwinst op.’

Prefab werken met Eleqtron
Om de korte bouwtijd te kunnen realiseren, was het belangrijk om zoveel mogelijk prefab te werken. Bas van der Zandt: ‘Daarin werkte Eleqtron, met Henk Pielman als mijn contactpersoon, uitstekend mee. We hebben goed nagedacht over een efficiënt aan te leggen, stekerbare installatie. Daarbij moest de bekabeling van onze opdrachtgever conform de zeer strenge CPR-norm B2Ca zijn. Deze was op dat moment nog maar beperkt leverbaar, maar Eleqtron kon daar met de Qneqt bekabeling snel op inspelen.’

Ook bij de aanwezigheidsmelders was er veel aandacht voor een efficiënte installatie. ‘We hebben gekozen voor Qneqt melders met een daglichtregeling aan de raamzijdes. Deze zijn draadloos te koppelen, wat veel installatietijd scheelde. Eleqtron heeft de aanwezigheidsmelders stekerbaar aangeleverd waardoor we ze direct konden monteren. En ze waren nog eens vooraf geprogrammeerd en gestickerd voor de desbetreffende locatie. We hebben trouwens overal dezelfde melders gebruikt, om fouten tijdens de montage op verschillende locaties in het gebouw te voorkomen.’

Center Court gebouw
BAM Bouw en Techniek en Eleqtron werkten al eerder succesvol samen op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Dit was met de oplevering van het Center Court gebouw in 2016.

Meer informatie
Klik hier voor de online catalogus met onder andere deze genoemde Qneqt producten.

Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag