Toonaangevend
in stekerbaar

Stekerbare oplossingen bij innovatief project studententeam MOR (TU Delft)

Een woon- of kantooromgeving die op een innovatieve wijze zeer energiezuinig is en die daarnaast energie kan terug leveren. Dit vormt het doel van het studententeam van MOR (Modular Office Renovation, van de TU Delft), dat op 3 juni een modulair bouwconcept hiervoor opleverde. Met deze innovatieve oplossing doen de studenten mee aan de Solar Decathlon Europe 2019, in Szentendre/Hongarije. Eleqtron leverde samen met haar partners diverse innovatieve oplossingen voor stekerbaar installeren, zoals Qneqt vlakband en snoeren.

‘Henk Pielman, Eleqtron: Qneqt vlakbandkabel is bij uitstek geschikt voor het prefabriceren van installatieonderdelen.’ 

MOR en de Solar Decathlon Europe 2019
Het is de tweede keer dat een studententeam van de Technische Universiteit (TU) Delft deelneemt aan de Solar Decathlon Europe 2019, een internationale competitie voor studenten van over de hele wereld. De teams worden uitgedaagd om een volledige functionerende woon- of kantooromgeving te ontwerpen, bouwen en exploiteren die is ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid en circulariteit. Ruim 50 studenten zijn bij MOR sinds 2017 met het project voor dit jaar bezig. In 2014 deed het eerste studententeam al mee met hun woonhuisontwerp de Prêt-à-Loger. Zij sleepten daarmee de eerste prijs in de wacht op het onderdeel duurzaamheid en ontvingen de derde overall-prijs.

Inzending MOR 2019
In de inzending van het MOR-team dit jaar komen ontwikkelingen naar voren die steeds meer van toepassing zijn bij de bouw en transformatie van gebouwen: modulair, circulair en netto-positief. Het unieke is dat in het ontwerp dit allemaal samenkomt.

Wat betreft de technologische invulling, op het hele gebouw (dak en gevel) zijn zonnepanelen geplaatst. Daarmee lukt het om zelfs energie terug te leveren. De lucht die binnenkomt, wordt gefilterd. Water wordt gescheiden, opgevangen en weer gebruikt. Ook wordt het gebouw volledig circulair. Om dat te vergemakkelijken is het volledig demontabel uitgevoerd. Het gebouw is opgedeeld in vier modules. Uniek aan deze modules is dat de woon- of kantooromgeving eenvoudig kan worden aangepast, al naar gelang de gewenste ruimte en indeling.

De inzending van MOR voor dit jaar is gedemonteerd en wordt tijdens de wedstrijd, deze maand, weer opgebouwd. Na de wedstrijd gaat het gebouw weer terug naar Nederland. Of een MOR-team nou wint of niet, het krijgt altijd een plek op het ‘living lab’ van de TU Delft.

Innovatieve oplossingen van Eleqtron
Door Eleqtron werden met de stekerbare Qneqt vlakband en snoeren innovatieve oplossingen aangedragen. Dit gebeurde samen met partners ABB, Rexel en Croonwolter&dros. Henk Pielman, Commercieel Directeur bij Eleqtron, vertelt over het project: ‘Het is heel boeiend om met een enthousiaste groep studenten na te denken over nieuwe ontwikkelingen. Toen wij betrokken werden bij het project, dachten wij al snel aan het toepassen van Qneqt vlakbandkabel in combinatie met ons stekerbaar schakelmateriaal. Eigenlijk gaat het bij dit project om een transformatie. Daar is meestal al een goede elektrotechnische infrastructuur aanwezig. Dat geldt hier ook, met een bestaande kabelgoot waardoor er voldoende ruimte voor de installatie is. Vlakbandkabel is bij uitstek geschikt voor het prefabriceren van installatieonderdelen. Voor de zonwering, die draadloos aangestuurd wordt, is een IP68 vlakbandkabel toegepast die in de vliesgevel kan worden geplaatst. De uitdaging was om alles wat op papier bedacht is, ook binnen de relatief korte termijn op de proeflocatie te krijgen. Dit is gelukkig heel goed gelukt!’

Meer informatie
Klik hier voor de online catalogus met onder andere deze vermelde producten van Eleqtron.
Wil je meer informatie, neem dan contact met ons op.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag