Toonaangevend
in stekerbaar

Hoe kun je veilig opladen?

Tegenwoordig is de markt overspoeld met bedrijven die laadpalen voor elektrische voertuigen aanbieden. Een snelle zoekopdracht op internet levert al gauw tientallen verschillende leveranciers op. Bij de keuze voor de juiste oplader moet je er rekening mee houden dat deze CE-gemarkeerd is. Dit betekent dat de fabrikant garandeert dat het product voldoet aan de door de autoriteiten gestelde eisen. Daarmee kun je dus veilig opladen.

Qcharge: TÜV keur
De Qcharge laadpalen van Eleqtron (type ZapCharger Pro, van de Noorse fabrikant ZAPTEC) zijn getest en gecertificeerd door de erkende en strenge TÜV SÜD keuringsinstantie in Duitsland. Dit betekent dat je als installateur erop kunt vertrouwen dat deze laadpaal voldoet aan alle normen waarop de CE-markering is gebaseerd.

Aardfoutbeveiliging
Naast de vereisten die van toepassing zijn op het product, zijn er ook belangrijke aspecten die van toepassing zijn op het installatiewerk. Een belangrijke veiligheidsvereiste is dat elk aansluitpunt voor AC-laden afzonderlijk moet worden beschermd door een aardfoutbeveiliging, met een uitschakeldrempel van maximaal 30 mA.

Wat is een aardfoutbeveiliging?
Een aardfoutbeveiliging is er om te voorkomen dat een gebruiker tijdens het opladen een elektrische schok krijgt bij een storing in de elektrische installatie. Aardfouten kunnen worden veroorzaakt door een isolatiefout in de elektrische installatie of de daarop aangesloten apparatuur. De carrosserie van een auto is verbonden met de aarde wanneer de auto wordt opgeladen. Als er een aardfout is, zal de aardfoutbeveiliging de auto automatisch van de stroombron loskoppelen. Zonder aardfoutbeveiliging zou de carrosserie onder spanning komen te staan. Het aanraken van de auto kan dan een gevaarlijke elektrische schok veroorzaken. Als er geen ingebouwde bescherming in het laadstation aanwezig is, moet er een externe aardfoutbeveiliging op elk laadstation worden aangebracht. Dit wordt al gauw onpraktisch en duur bij een installatie met meerdere laders.

Qcharge: ingebouwde beveiliging
De ZapCharger Pro oplaadunit van Qcharge/Eleqtron heeft al een ingebouwde, elektrische beveiliging (zie ook de tekening op deze webpagina). Dit betekent dat er geen aardfoutbeveiliging in de verdeelkast nodig is: alleen een automatische stroomonderbreker en een dubbel geïsoleerde kabel tussen de zekeringkast en de lader. Met Qcharge wordt het installatiewerk dus aanzienlijk voordeliger: er zijn minder installatieproducten nodig, plus de installatietijd is aanmerkelijk korter!

Testen aardfoutbeveiliging
Een aardfoutbeveiliging moet regelmatig worden getest in overeenstemming met de gebruiksinstructies van de fabrikant. Deze frequentie varieert, maar wij raden aan om dit minstens twee keer per jaar te doen. Het is belangrijk om deze test in je zekeringkast uit te voeren. Als je een Qcharge oplaadunit hebt, hoef je dit niet voor elke de lader te doen. Dit komt omdat het Qcharge systeem automatisch de aardfoutbeveiliging vóór elke afzonderlijke lader test. Je kunt dus hiermee erop vertrouwen dat de veiligheid altijd is gegarandeerd!

Eleqtron en opladen
Eleqtron biedt bedrijven en VvE’s al met Qcharge en ZAPTEC laadpalen een uitstekende totaaloplossing voor het opladen van elektrische voertuigen (EV): één centrale installatie, toekomstbestendig en lage instapkosten! Zie de speciale websites van Eleqtron hierover: voor parkeergarages bij organisaties en bij VvE’s.

Qcharge totaalconcept
Eleqtron zet met het Qcharge totaalconcept de volgende stap in het opladen van elektrische voertuigen (EV): de voordelen van dynamisch laden in combinatie met een vlakbandinstallatie, een zeer flexibele vorm van energieverdeling.

Vertegenwoordigingen
Eleqtron vertegenwoordigt voor het Qcharge concept in Nederland de fabrikant ZAPTEC uit Noorwegen, een innovatieve producent in oplaadtechnologie voor elektrische voertuigen. Met Qcharge past Eleqtron haar prefab Qneqt vlakbandkabel toe van de Zwitserse fabrikant Woertz.

Meer informatie
Download nu de documentatie over het Qcharge totaalconcept.
Wil je meer informatie, neem dan contact met ons op.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag