Toonaangevend
in stekerbaar

Qneqt lichtsturing zorgt voor energiebesparing bij Koning Willem I College

Het Koning Willem I College is een regionaal opleidingscentrum in ‘s-Hertogenbosch dat zich onder andere richt op mbo. Een van de locaties van het College in deze Brabantse gemeente is de voormalige Koning Willem I Kazerne aan de campus op de Vlijmenseweg. Hier heeft Eleqtron samen met Heijmans een nieuwe Qneqt lichtregeling opgeleverd. Met deze oplossing is een aanzienlijke energiebesparing voor de verlichting mogelijk geworden.

Renovatie
Melvin Stam is Uitvoerder/Chef Monteur Service bij Heijmans en is verantwoordelijk voor het project bij het Koning Willem I College. Hij vertelt over zijn werkzaamheden: ‘Wij hebben regelmatig opdrachten van het College voor renovaties in een van de gebouwen aan de Vlijmenseweg. Afgelopen zomer wilde het college de plafonds en bekabeling van één van de gebouwen vernieuwen en waren wij verantwoordelijk voor de gehele E- en W-installatie. Het slopen van de oude plafonds heeft veel impact op de omgeving. Daarom vond het project voor het grootste deel plaats tijdens de zomervakantieperiode. Omdat studenten dan vakantie hebben, konden we op die manier voor zo min mogelijk overlast zorgen.’

Qneqt lichtsturing

Samen met Henk Pielman, Senior Account Manager bij Eleqtron, ontwierp Melvin Stam de nieuwe Qneqt lichtsturing: ‘Hierbij kun je met een nieuw ontwerp een lichtregeling toepassen volgens de laatste stand van de techniek. Dat is natuurlijk wel zo prettig bij een renovatie als deze. Daarmee bespaar je direct op branduren en kosten. En je levert een mooie bijdrage aan een beter milieu door minder CO₂-uitstoot. Het contact met Henk was snel gelegd. Hij werkt regelmatig binnen Heijmans samen met mijn collega’s om een lichtregeling te ontwerpen en te leveren. Iedereen kent hem wel. Bij de lichtsturing voor de renovatie van het B-gebouw in 2018, waar wij een soortgelijke opdracht hadden, was hij trouwens ook al betrokken.’

Qneqt aanwezigheidsmelders
De Qneqt aanwezigheidsmelders die zorgen voor de lichtsturing zijn geplaatst bij de plafonds van de gangen en de lokalen. Melvin Stam licht toe: ‘De gangen van deze historische en grote kazerne zijn lang en daarmee is veel verlichting nodig. Die brandt normaal vrijwel de gehele dag. Nu met de nieuwe melders op deze gangen ga je veel efficiënter om met de verlichting. Dat is een groot pluspunt. In de lokalen zijn de aanwezigheidsmelders naast de verlichting nog eens gekoppeld aan de CO₂-meting en -regeling. Hiermee kun je nu het ventilatiesysteem in het lokaal beter aansturen zodat de luchtkwaliteit sterk verbetert.’ Eleqtron deed meer dan aanwezigheidsmelders leveren. ‘Henk ondersteunde ons bij het programmeren van de melders, wat ons erg hielp. Daarnaast is de elektrotechnische installatie zoveel mogelijk stekerbaar uitgevoerd om te besparen op kosten en tijd. Eleqtron leverde hiervoor de Qneqt snoeren en de handige Q-T plug verdelers.’

Toegepaste melders
In de gangen van het Koning Willem I College is de microwave aanwezigheidsmelder type Qneqt MWS3A-AT-PRM toegepast. Deze heeft een reikwijdte van circa 30 m en kan via RF gekoppeld worden zodat meerdere melders tegelijkertijd schakelen.

In de lokalen is gekozen voor een type BM230V-PRM-2CH. Dit is een 2-kanaals Qneqt aanwezigheidsmelder die bij het Koning Willem I College door Eleqtron vooraf al werd voorzien van een Q-T plug verdeler en een DALI snoer. De koppeling naar de klimaatinstallatie vindt met dit snoer plaats.

Meer informatie
Neem contact met ons op voor meer informatie over de producten en diensten van Eleqtron.

Klik hier voor de online catalogus met deze producten en de prijslijst.
Download hier de Eleqtron documentatie.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag