Toonaangevend
in stekerbaar

Stekerbare, prefab oplossingen voor uniek Tempy concept

In Nederland zijn er volop gebouwen die leeg staan. En dat terwijl er een enorme behoefte is aan nieuwe woningen. Tempy is een bedrijf dat er zeer innovatief op inspringt om snel en eenvoudig nieuwe huisvesting in deze panden te realiseren. Eleqtron is bij Tempy nadrukkelijk aanwezig als adviseur en leverancier van stekerbare, prefab oplossingen.

Ontstaan Tempy
Paul Rinkens heeft Tempy samen met zijn medevennoten Joop Petit, Harm Pustjens en Henk Verheesen opgericht. Hij vertelt over het ontstaan van dit Maastrichtse bedrijf: ‘Ik heb als ondernemer voornamelijk mijn ervaring in de hotelsector opgedaan. Toen ik in de jaren 90 in Londen in de luxe hotellerie werkte, merkte ik op dat de gasten steeds erg enthousiast werden als er een hemelbed in hun slaapkamer stond. Ik besloot toen om dit soort bedden toe te passen bij Qbic Hotels, een keten van designhotels. Daarbij speelde dat we het hotel zo efficiënt mogelijk wilden inrichten om een goed verdienmodel te realiseren in een dure omgeving als Londen. We kwamen toen op het idee om prefab units te plaatsen in het hotel. Deze units bestaan uit een sanitair deel met daaraan vast gemonteerd alle benodigdheden voor een hotelkamer, waaronder het hemelbed. Uiteindelijk werd dit één prefab unit, met al het installatiewerk, die we eenvoudig in een hotelkamer konden opbouwen. Hiermee konden we de ruimtes van een hotelkamer optimaal gebruiken. Dit concept vormt eigenlijk de basis voor de Tempy units die wij daarna ontwikkelden.’

Tempy concept
Het Tempy concept speelt in op de vraag naar een nieuw soort huisvesting die vooral speelt bij starters, studenten, zorgbehoevenden en incidentele doelgroepen zoals statushouders en arbeidsmigranten. Daarnaast heeft Nederland steeds meer te kampen met een groeiende leegstand in onder andere de maatschappelijke sector. Door een transitie van deze leegstaande panden ontstaan nieuwe woonruimtes en wordt een pand opnieuw rendabel. Met Tempy-units in deze panden ontstaan nieuwe flexibele en tijdelijke woonbestemmingen die aansluiten bij de behoefte van deze doelgroepen.

Voor de ontwikkeling van Tempy keek Paul Rinkens naar de automotive sector. ‘Ik ben bij VDL Nedcar in Born op bezoek geweest om hun productieproces van auto’s te bekijken. Daar zag ik dat zij, om een auto te produceren, alle materialen op één plek aanwezig hebben. Samen met de aanwezigheid van robots wordt er dan zeer efficiënt geproduceerd. Dat geldt ook voor de kok in de hotelsector waar ik vandaan kom, die wil ook al zijn benodigdheden in de keuken zoveel mogelijk om zich heen hebben. Dit in tegenstelling tot de bouwsector waar monteurs op de locatie maar heen en weer lopen en dus veel kosten maken. Dit bracht ons op de Tempy unit, waar alle prefab techniek op één plek samenkomt en direct beschikbaar is voor de gebruiker.’

Projecten
Er zijn al diverse Tempy projecten gerealiseerd. Paul Rinkens: ‘Bijvoorbeeld bij een leegstaand schoolgebouw in Eijsden-Margraten. Samen met Vluchtelingenwerk Limburg nam deze gemeente Tempy units in gebruik voor de opvang van statushouders. En bij een leegstaande peuterspeelzaal in de gemeente Sint-Geertruid, waar twee families uit Syrië onderdak vonden. Daarnaast werken we veel met woningbouwverenigingen in Panningen en Maastricht. Wat uit deze projecten blijkt, Tempy is een flexibel concept. Voor welk woon- of verblijfconcept dan ook.’

Sociale invalshoek
Als ondernemer heeft Paul een sociale invalshoek. ‘Ik wil samen met mijn partners de zorgsector waar mogelijk verbeteren. Daar hebben we een mooi concept voor bedacht. We ontwikkelen nu met het Holikiday concept wooncomplexen van 24 appartementen, in 8 gemeenten in Limburg. Onze ambitie is om dit te ontwikkelen in 30 gemeenten in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Dat zal vooral in dorpen zijn. In die gemeentes zien we namelijk vaak de behoefte aan een nieuw soort zorgcomplexen. Hiervoor redeneren we vanuit de bewoner, wat deze kan betalen. Van daaruit rekenen we terug naar onze kosten. We hebben uiteindelijk als doel om de huur te kunnen verlagen. Het prefab Tempy concept past hier prima in. Voor weinig geld heb je een complete woning van 80 m² ingericht. Het gebouw heeft flexibele wanden waardoor je later samen met de Tempy unit de indeling gemakkelijk kunt aanpassen. Het gaat hier om houtskeletbouw dat veel efficiency en kostenvoordelen oplevert. En dat vrijwel volledig klimaatneutraal, we willen voldoen aan de strengste BENG-indicatoren.’

Prefab Qneqt oplossingen
Henk Pielman (Senior Accountmanager bij Eleqtron) bedacht een prefab stekerbaar concept voor de Tempy unit, samen met Joop Petit. Paul Rinkens vertelt: ‘Joop is ook vennoot bij Tempy en is sterk in creatieve concepten. Eleqtron sluit daar met haar innovatieve oplossingen uitstekend op aan. Samen komen we uit op een installatie waar je flexibel mee om kunt gaan en waar je volledig stekerbaar gemakkelijk op kunt aansluiten. De loodgieter en de elektricien hebben er weinig werk meer aan en het aansluiten kan eigenlijk niet meer fout.’ Eleqtron past bij de Tempy unit onder andere stekerbare Qneqt producten toe als vlakbandkabel, groepenkasten, wandcontactdozen en snoeren. En dat geheel prefab aangeleverd, in de juiste maatvoering door de assemblagemogelijkheden bij Eleqtron.

Woningtekort
Het Tempy concept is nu actueler dan ooit. Het woningtekort in Nederland dreigt immers nog dreigender te worden vanwege de huidige stikstofproblematiek. Paul Rinkens: ‘Als je leegstaande gebouwen gebruikt samen met Tempy units heb je geen last van deze problematiek. Je kunt gewoon aan de slag. Ik verwacht dat wij hierdoor meer vraag naar onze prefab oplossingen krijgen.‘

Meer informatie
Neem contact met ons op voor meer informatie over de producten en diensten van Eleqtron.

Klik hier voor de online catalogus met deze producten en de prijslijst.
Download hier de Eleqtron documentatie.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag