Toonaangevend
in stekerbaar

Flinke kostenbesparing door nieuwe Qneqt lichtsturing bij OVT Arnhem

Eleqtron heeft dit jaar bij OVT (Openbaar Vervoer Terminal) in Arnhem een nieuwe Qneqt lichtsturing gerealiseerd. Hierdoor is er een aanzienlijke besparing op het energieverbruik en daarmee de kosten.

Vernieuwd stationsgebied
Het stationsgebied in Arnhem werd in 2016 volledig vernieuwd. De Openbaar Vervoer Terminal vormt daarmee nu een verbindende schakel tussen de perrons, het busstation, de parkeergarage en de fietsenstalling. De terminal vormde het sluitstuk van de werkzaamheden in het stationsgebied en is gebouwd op en tegen diverse al gerealiseerde gebouwen. De nieuwe stationshal is, als onderdeel van de Openbaar Vervoer Terminal, ontworpen door de beroemde architect Ben van Berkel van UNstudio. Hij is vooral bekend geworden door zijn ontwerp van de Erasmusbrug in Rotterdam. Het ontwerp van de stationshal in Arnhem kenmerkt zich door een futuristische vormgeving. Hierbij zijn met beton voornamelijk organische vormen uitgevoerd. Daarmee werd een verbinding gelegd tussen de diverse vloerniveaus. De bouw van OVT werd gerealiseerd door Ballast Nedam en BAM Bouw en Techniek.

Upgrade lichtsturing
Bij OVT is Alberto Ruitenberg, Technical Support Engineer bij  Eleqtron, verantwoordelijk voor het support en onderhoud van de lichtsturing. Hij licht toe: ‘Ik heb hiervoor contact met BAM Bouw en Techniek. Zij verzorgen het onderhoud bij OVT. Er was bij BAM in samenspraak met de gemeente Arnhem een behoefte om de bestaande verlichting te voorzien van nieuwe stuurfuncties. Met een nieuwe lichtsturing kan er flink worden bespaard op de energiekosten. Daarmee zet je de bestaande verlichting namelijk efficiënter in. Wij zagen mede door onze ruime ervaring met lichtmanagementsystemen hier veel mogelijkheden.’

Nieuwe lichtscenario’s
De sturing bij OVT in Arnhem heeft betrekking op een groot gebied met verlichting. Het gaat namelijk om alle centrale zones van de stationshal, winkels, perrons en trappenhuizen. Daarnaast wordt via deze sturing de verlichting geregeld voor de aangrenzende parkeergarage en de kantoorgebouwen. Alberto Ruitenberg: ‘Om te kunnen besparen op energie zijn er voor het gehele gebied nieuwe lichtscenario’s ontworpen, in nauw overleg met BAM Bouw & Techniek. Wij hebben deze vertaald in logische, softwarematige functies voor de lichtsturingen. Deze bestaat uit verschillende in cascade geschakelde verlichting waarmee trapsgewijs de schakelingen worden verricht. Door hiermee te werken kon er de nodige verlichting uit, die voorheen continu aan was. Met het gebruik van ‘kalendergestuurde’ relaiscontacten worden de verschillende cascadelijnen zodanig gestuurd dat de branduren over de armaturen evenredig worden uitgespreid. Een groot voordeel!

Lichtsturing
De lichtsturing is geheel in eigen beheer bij Eleqtron ontwikkeld en geassembleerd. ‘We hebben een ontwerp gemaakt voor een speciale besturing,’ vertelt Alberto. ‘Met de Qneqt lichtsturing konden we eenvoudig de nieuwe lichtscenario’s programmeren. We hebben daarbij astroklokken, dat zijn digitale schakelklokken, toegepast. Daardoor weten we precies wanneer de zon opkomt en ondergaat. Hierdoor kun je heel efficiënt de verlichting aansturen. Daarnaast is er een calamiteitenschakeling toegepast. Dan kunnen bij een calamiteit alle lichtscenario’s handmatig worden overbrugd. Uiteindelijk hebben we door de nieuwe sturing het stroomverbruik van de verlichting flink kunnen beperken. Dat is een enorme kostenbesparing. Uiteraard zijn BAM en OVT hier erg blij mee.’

Eleqtron en Qneqt lichtsturing
Eleqtron biedt support en onderhoud voor haar programma van Qneqt verlichtingssturing, inclusief de aanwezigheidsmelders. Goede support en onderhoud van uw verlichtingssturing is belangrijk. Het gaat hier namelijk doorgaans om ongeveer 40% van het energieverbruik van een gebouw. Er valt dus met een goede support veel te besparen!

Meer informatie
Klik hier voor de online catalogus met deze producten.
Neem contact met ons op voor meer informatie.

Links op de foto: Alberto Ruitenberg van Eleqtron

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag