Toonaangevend
in stekerbaar

Eleqtron ontzorgt bij nieuw hoofdkantoor ING

Henk Pielman en Tim Blaak van Eleqtron bij nieuwbouw ING Amsterdam
Interieur met meubilair ING hoofdkantoor Cedar Amsterdam
Eleqtron Qneqt lichtsturing voor ING hoofdkantoor Cedar Amsterdam
Qneqt vloerdozen van Eleqtron bij ING hoofdkantoor Cedar Amsterdam

Aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd

Begin dit jaar is het nieuwe hoofdkantoor van de ING Groep geopend, aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost. Deze nieuwbouw van ongeveer 39.000 m², gerealiseerd door aannemer G&S Bouw, heeft vijf verdiepingen en omvat twee geschakelde gebouwen met twee atriums. In opdracht van de HOMIJ-Bosman Combinatie (HBC) heeft Eleqtron de stekerbare Qneqt bekabeling ontworpen, geassembleerd en geleverd. Bovendien was het bedrijf uit Numansdorp verantwoordelijk voor de DALI-lichtsturing, die gekoppeld is aan het Priva gebouwbeheersysteem.

Open en inspirerend
Het nieuwe hoofdkantoor van ING, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, wordt door ING ‘Cedar’ genoemd. Deze naam is ontstaan omdat er in het kantoor veel cederhout is verwerkt. Cedar maakt deel uit van ‘Cumulus Park’, een innovatiedistrict opgericht door ING waar ook bestaande kantoorgebouwen als ING Financial Plaza en ING Treasury Center zich bevinden. Het nieuwe hoofdkantoor is als open en inspirerend campusterrein ontworpen om zo de vijf bestaande kantoren met elkaar te verbinden. Met Cedar is er een multifunctionele werkruimte voor de ING-medewerkers ontstaan, met flexibele werkplekken voor ongeveer 2.800 mensen. Op de locatie is ook het aparte paviljoen ‘The Traveller’ gerealiseerd met een horecagelegenheid van 900 m². Onder het gebouw van ruim 3.000 m² bevindt zich nog eens een parkeergarage. Cedar heeft een duurzaamheidscertificering gekregen van het keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie met de score ‘Outstanding.’ Dit is het hoogst haalbare certificaat.

Qneqt bekabeling en vloerdozen
Henk Pielman is Commercieel Directeur bij Eleqtron en is nauw betrokken geweest bij dit omvangrijke project. Hij vertelt: ‘In onze samenwerking met de HOMIJBosman Combinatie, HBC, waren wij verantwoordelijk voor de stekerbare Qneqt vloerbekabeling voor de werkplekken en de vloerdozen. En dat gecombineerd met de bekabeling voor de DALI-verlichtingsinstallatie en de zonweringsinstallatie (inclusief de bijbehorende DALI-sturingen). De meeste installaties bij dit project zijn weggewerkt in een verhoogde vloer. Voor de elektrificatie van de werkplekken hebben wij snoeren en verdeeldoosjes ontworpen, geassembleerd en geleverd. Deze konden eenvoudig stekerbaar gekoppeld worden. Bovendien hebben we diverse, compleet samengestelde vloerdozen geleverd. Deze zijn deels op maat gemaakt, bijvoorbeeld voor het restaurant en het auditorium. Daarnaast hebben deze vloerdozen diverse afwerkingen gekregen. Gekozen is voor tapijt en RVS, waardoor de luiken esthetisch opgaan in hun omgeving.’

Qneqt lichtsturing
De Qneqt DALI-lichtsturing is opgebouwd uit op maat gemaakte, 5-polige snoeren en voorzien van adaptersnoeren voor de noodverlichting en de DALI-aanwezigheidsmelders. Naar wens kan de installatie eenvoudig 5-polig worden doorgelust. ‘Het volledige DALI-systeem is door ons ontworpen, geleverd, geprogrammeerd en op tekening gezet’, aldus Henk Pielman. ‘We hebben koppelingen gemaakt met het Priva gebouwbeheersysteem, om een centrale aansturing te borgen. Ook is de verlichtingsinstallatie gekoppeld aan het audiovisuele systeem. Hierdoor kunnen video, geluid en verlichting in het auditorium eenvoudig via één display bediend worden.’

Foutloos gewerkt
Zowel de DALI-verlichtingsinstallatie als de bekabelingen voor de werkplekken zijn in de eigen productielocaties van Eleqtron geprefabriceerd en per etage en bouwdeel aangeleverd. ‘Doordat alle snoeren duidelijk gecodeerd en gelabeld waren, was verkeerd aansluiten niet aan de orde. Hierdoor kon niet alleen snel en efficiënt maar ook foutloos gewerkt worden. Onze engineers hebben de bouw regelmatig bezocht, om koppelingen te toetsen en om eventuele vragen van monteurs te beantwoorden. In samenwerking met HBC hebben we ook de oplevering en inbedrijfstelling van de DALI-verlichtingsinstallatie verzorgd. We hebben trouwens in navolging van Cedar ook de bekabelingen en verlichtingssturing van het naastgelegen paviljoen The Traveller gerealiseerd.’

Flink ontzorgd
Henk Pielman voegt toe: ‘Al met al kunnen we erg tevreden op dit project terugkijken. We hebben met onze stekerbare Qneqt producten HBC en daarmee ING flink ontzorgd. Hierdoor hebben we een aanzienlijke kostenbesparing voor ze gerealiseerd. En dat alles volgens een strakke planning. Ik heb dan ook erg veel waardering voor ons team dat actief was bij ING.’

Bekijk ook de video over Cedar van Architectenweb

Meer informatie over Eleqtron
Klik hier voor de online catalogus met deze producten. Download hier de Eleqtron documentatie.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de producten en diensten van Eleqtron.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag