Toonaangevend
in stekerbaar

Aandacht voor rvs veerklemverbindingen in chloridehoudende omgevingen

Zwembad interieur

Het gebruik van roestvast staal (rvs) bij veerklemverbindingen kan problemen opleveren bij chloridehoudende omgevingen, zoals bij zwembaden. Dat blijkt uit recente publicaties in de installatie– in de zwembadbranche. Deze bevinding heeft inmiddels geleid tot een onderzoek bij zwembaden en een eerste plan van aanpak door de brancheverenigingen Techniek Nederland en Fedet. Met dit artikel vragen wij hierbij uw aandacht, om verdere problemen bij elektrotechnische installaties te voorkomen.

Rvs en inwerking van chlorides
Het gebruik van rvs in een chloridehoudende omgeving wordt afgeraden. Rvs is gevoelig voor inwerking van chlorides. Door deze inwerking treedt chloridespanningscorrosie op en kunnen er breuken in deze metalen ontstaan.

Veerklemverbindingen
De veerklemtechniek in elektrische verbindingen wordt deels ook gemaakt van rvs en kan dus ook gevoelig zijn voor chloridespanningscorrosie. Veerklemtechniek wordt veel gebruikt in elektrotechnische installaties. Bijvoorbeeld in lasklemmen, wandcontactdozen en aansluitingen voor verlichting maar ook in een aantal stekerbare producten. Door chloridespanningscorrosie kan de contactdruk afnemen, de elektrische weerstand hoger worden, de temperatuur verhogen en door vlambogen kan een vergrote kans op brand ontstaan. Het is moeilijk aan te geven hoe snel een rvs veerklemverbinding in een chloorhoudende omgeving kan falen.

Welke producten
Het gaat bij stekerbare producten om uitvoeringen met een zogenaamde insteek- of veerklemverbinding. Veerklem chassisdelen worden veel toegepast in kabeldoosdeksels (female chassisdeel) en verlichtingsarmaturen (male chassisdeel). De veerklemverbinding wordt soms ook toegepast bij kabelconnectoren.

Advies
Vanwege de bovenvermelde problematiek raden wij de toepassing van rvs veerklemconnectoren in chloorhoudende omgevingen af. Als deze verbindingen al zijn toegepast, dan adviseren wij deze te vervangen door een product zonder veerklemaansluiting. Bert Lans, voorzitter Verenigde Technici Zwembaden (VTZ), adviseert in het bovenvermelde artikel uit vakblad ‘Zwembadbranche’ om veerklemconnectoren mee te nemen bij de gebruikelijke inspectieronde van de NEN 3140. In dit artikel staat nog meer nuttige informatie hoe zwembadbeheerders met deze problematiek kunnen omgaan.

Meer informatie
Als u behoefte heeft aan meer informatie over veerklemtechniek in stekerbare producten van Eleqtron, neem dan contact met ons op.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag