Toonaangevend
in stekerbaar

Dynamisch laden bij nieuw initiatief Startmotor

Startmotor gebouw in Rotterdam
Opladen Hely deelauto bij Startmotor Rotterdam
Deelautos in parkeergarage Startmotor Rotterdam met Qcharge opladers van Eleqtron
Voorzijde Startmotor gebouw in Rotterdam
Opladen Qcharge van Eleqtron door installateur HoffmanDME Techniek
Installatie met voedingkabels Qcharge totaalconcept van Eleqtron

Afgelopen zomer is ‘Startmotor’ opgeleverd, een nieuw gebouw in Rotterdam-Zuid met 566 sociale huurwoningen. De Startmotor is een nieuw initiatief dat jongeren een veilige landingsplek in de stad biedt om hun wooncarrière te starten. In de kelder van het gebouw bevindt zich een parkeergarage met 132 plaatsen. Eleqtron zorgde hier voor de collectieve laadvoorzieningen voor elektrische auto’s, met het Qcharge totaalconcept voor dynamisch laden.

Startmotor
BPA, de ontwikkelaar en bedenker van Startmotor, en Amvest investeren hiermee in het Motorstraatgebied (onderdeel Hart van Zuid). Startmotor is meer dan een woongebouw. Het functioneert als een gemeenschap waar jongeren samen leven met veel faciliteiten. Zo zijn er sportvoorzieningen binnen en buiten (met onder andere een fraaie sportkooi op het dak), een loungedak, studie- en hobbyruimtes, rooftop gardening en meerdere gemeenschappelijke ontspanningsruimtes. De bouwer van Startmotor is Martens Aannemingsbedrijf.

HoffmanDME Techniek
HoffmanDME Techniek is de elektrotechnische installateur voor Startmotor, met Arie de Mik als hoofd projectvoorbereiding. Hij is nauw betrokken geweest bij het project: ‘In 2013 zijn we begonnen met dit project, met de eerste schetsen en ontwerpen. Nu 7 jaar later hebben we de installaties kunnen opleveren. We hebben de volledige elektrotechnische installatie mogen ontwerpen, adviseren en monteren. Bijzonder bij Startmotor is onder andere de toepassing van 556 panelen voor zonne-energie, waaronder een gedeelte op de sportkooi. Daarnaast waren we verantwoordelijk voor de realisatie van 160 CCTV camera’s, narrow casting en een bioscoop. We hebben hier ook nog eens de Qcharge laadvoorzieningen voor elektrische auto’s verzorgd. Nu zijn er 28 plekken in de parkeergarage met vlakbandbekabeling al voorbereid op de toekomst. Daarvan zijn 10 plekken uitgerust met oplaadpunten. Er worden onder andere 100% elektrische deelauto’s mee opgeladen. Die auto’s hebben hier een vaste parkeerplek.’

Qcharge laadvoorzieningen
Arie de Mik kent Qcharge, het totaalconcept van Eleqtron voor het opladen van elektrische auto’s, al. ‘We hebben al de nodige projecten met Qcharge gedaan. Wat hier bij Startmotor ook weer als groot voordeel naar voren kwam: dankzij het dynamisch laden hoefden we de verdeelkast wat betreft de maximale stroomsterkte niet uit te breiden. Dat scheelt flink in de kosten.’ Binnen Qcharge wordt doorgaans met vlakbandkabel gewerkt. ‘Daar hebben onze monteurs prima mee kunnen werken’, licht Arie de Mik toe. ‘De montage vonden ze erg gemakkelijk. Hier hebben we de vlakbandkabel op het plafond van de parkeergarage gemonteerd. Daarmee konden we voorkomen dat betonnen kolommen en ander installatiewerk in de weg zou zitten bij de montage. Wel zo handig!’

Oplevering
Na de montage van het vlakband konden de Qcharge opladers worden gemonteerd. ‘Vooraf waren de opladers door Eleqtron al ingeregeld. Dat was ideaal. We hoefden ze alleen maar nog op het internet, via de Qcharge PLC communicatiemodule in de verdeelkast, aan te sluiten. Toen werkten ze direct. De laders waren ook al voorzien van E-Flux integratie voor verrekening van de laadkosten. De gebouwbeheerder heeft deze verrekening per gebruiker verder verrekend. Uiteindelijk werkt Qcharge weer prima.’

Qcharge totaalconcept
Eleqtron zet met het Qcharge totaalconcept de volgende stap in het opladen van elektrische voertuigen (EV): de voordelen van dynamisch laden in combinatie met een vlakbandinstallatie, een zeer flexibele vorm van energieverdeling.

Voordelen Qcharge totaalconcept:

  • Samen met andere gebruikers altijd een optimaal, opgeladen accu.
  • Tot 3x zoveel elektrische auto’s opladen in vergelijking met traditionele oplossingen: uw capaciteitsbehoefte kan hierdoor met 90% verminderen.
  • Smart oplossing: automatische verdeling van beschikbare vermogen over meerdere laadpalen. Mede dankzij de dynamische laad-fase balancering zijn de fases altijd symmetrisch belast en worden piekbelastingen afgevlakt.
  • Toekomstbestendig: door te werken met het flexibele Qneqt vlakband en het gebruik van de backplates voor de oplaadpunten.
  • Eenvoudige en zeer compacte elektrische installatie met flexibele vlakbandkabel.
  • Elektrische beveiligingen al ingebouwd in oplaadpunt (of laadpaal).
  • Handig cloud platform voor configuratie, verbruiksmeting en koppeling met andere systemen.
  • Productgarantie van 5 jaar


Vertegenwoordigingen
Eleqtron vertegenwoordigt voor het Qcharge concept in Nederland de fabrikant Zaptec uit Noorwegen, een innovatieve producent in oplaadtechnologie voor elektrische voertuigen. Met Qcharge past Eleqtron haar prefab Qneqt vlakbandkabel toe van de Zwitserse fabrikant Woertz.

Meer informatie
Download nu de documentatie over het Qcharge totaalconcept.
Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag