Toonaangevend
in stekerbaar

Logistiek huzarenstukje bij Ricardo Residences

Ricardo Residences in Amsterdam
Woning Ricardo Residences in Amsterdam met Eleqtron schakelmateriaal
Stekerbare wandcontactdoos ABB Busch Jaeger BJ Balance van Eleqtron type SI WSS_WCD 1V_2
Centraaldoos ABB Busch Jaeger met stekerbare Qneqt snoeren van Eleqtron
Stekerbare groepenkast ABB met Eleqtron bij Ricardo Residences in Amsterdam

Het is een indrukwekkend gezicht, de huidige transformatie van het IBM Dynatos-gebouw in Amsterdam naar het woongebouw Ricardo Residences. Niets lijkt meer op dit voormalige IBM-kantoor. Er is nu een fraai complex ontstaan met een grote diversiteit aan huurwoningen: van kleinschalige studio´s tot ruime vierkamer-appartementen en enkele penthouses. Eleqtron werkt hier samen met Haarmans Installatietechniek, wat betreft prefab producten en als logistieke partner voor de elektrotechnische installatie. De oplevering wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2021.

Ricardo Residences
Het IBM Dynatos-gebouw dateert uit 2003 en werd ontworpen als een circulair kantoor. Koopmans Bouwgroep transformeert het pand op duurzame wijze. Van de bestaande materialen wordt het maximale hergebruikt, zoals de centrale entree met marmeren vloer, liften, trappenhuizen en kozijnen. De 365 energiezuinige Ricardo Residences appartementen, aan de David Ricardostraat, hebben een oppervlak van 40 m² tot 118 m². De transformatie van het 27.000 m² grote pand is het startschot voor een brede herontwikkeling van het Schinkelkwartier in Amsterdam-West. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de enorme vraag naar betaalbare woningen in deze regio.

98 verschillende uitvoeringen
Peter de Kroon, commercieel directeur bij Haarmans, vertelt over het project Ricardo Residences: ‘Er zijn 98 verschillende uitvoeringen van de woningen. Met dus steeds een andere elektrotechnische installatie. Dat maakt het project voor ons erg complex. We zijn daarom op zoek gegaan naar een leverancier die in de voorbereiding en logistiek veel kan betekenen en die flexibel kan werken. Dat maakt het voor ons namelijk veel gemakkelijker. We wilden bijvoorbeeld aan de slag met een aantal deelleveringen per woning, per bouwfase. We kozen voor Eleqtron omdat zij veel ervaring hebben met deze Supply Chain oplossingen, eigen assemblage hebben en flexibel kunnen opereren.’

Prefab deelleveringen
Bij Haarmans is Jeffrey Tol de verantwoordelijke uitvoerder voor het Ricardo Residences project. ‘Vanwege al deze verschillende appartementen konden we nauwelijks repeterend werken. Dat is best lastig. We hebben met Eleqtron afgesproken dat we wilden werken met verschillende prefab (stekerbare) deelleveringen per woning, allemaal op maat. Om te beginnen met het materiaal voor de buitenwanden. Daarna aparte leveringen voor de plafonds en dan weer voor de tussenwanden. De aansluitingen voor de keuken waren ook nog eens allemaal stekerbaar uitgevoerd. Ik had daarbij tijdens de bouw regelmatig contact met Danny Blaak, Supply Chain Coördinator bij Eleqtron. Dat werkte prettig. Korte lijnen en hij zat er bovenop wat betreft mogelijke aanpassingen en leveringen.’

Logistiek huzaren stukje
Danny Blaak licht zijn activiteiten namens Eleqtron toe: ‘Wij hebben hier met al deze deelleveringen en het vele assemblagewerk echt een logistiek huzarenstukje geleverd. Het aantal leveringen liep tegen de 1800. Met al bedrade versies van circa 10.000 stekerbare wandcontactdozen en verdeeldozen, allemaal van ABB Busch-Jaeger. En uiteraard met onze stekerbare Qneqt snoeren. Daarbij maakten wij ook nog eens de vele installatietekeningen voor Haarmans. Dit alles vroeg veel van onze organisatie. We hebben hierdoor veel kunnen leren van dit complexe project. Daarmee kunnen wij onze organisatie nog verder verbeteren.’

Tijdwinst
Jeffrey Tol heeft als verantwoordelijke van Haarmans bij Ricardo Residences met veel aspecten te maken. ‘Laten we duidelijk zijn, niet alles ging goed. We hebben ook wat moeten aanpassen wat betreft de aansluitingen. Dan hadden we het probleem dat de bekabeling op een gegeven moment door een aannemer achter de gipswanden en de -plafonds werd weggewerkt. Je kon er niet meer bij. Als we dan iets wilden aanpassen, moesten we breken waarna de gipsafwerking weer door een andere partij moet plaatsvinden. Dat is vervelend en het kost tijd. Daar staat tegenover dat we met stekerbaar installeren veel tijdwinst hebben behaald. Dat is goed duidelijk geworden. Waar we trouwens wel weer repeterend konden werken, was met de stekerbare groepenkasten. Die zijn voor alle 365 appartementen gelijk. Wel zo gemakkelijk. De stekerbare installatie zit ook nog eens boven de plafonds in de gangen en trappenhuizen. Daar konden we gelukkig eenvoudig bij.’

Oplossingen bij waterschade
Peter de Kroon heeft al nagedacht over toekomstige, prefab oplossingen bij een vergelijkbaar project: ‘In het ideale geval test Eleqtron vooraf alle deelleveringen, op elkaar aangesloten, voor een woning. Dan kun je daarna vrijwel foutloos installeren. Daar moeten we eens over nadenken. Maar al met al ben ik positief over de bijdrage van Eleqtron bij dit project. We hebben met hun stekerbare oplossingen en prefab deelleveringen veel tijdwinst kunnen behalen. Daarbij stellen ze zich flexibel op. Er is bijvoorbeeld waterschade geweest waarbij de elektrotechnische installatie van een aantal woningen moest worden vervangen. Daar sprong Eleqtron ook goed op in, met snelle maatleveringen.’

Meer informatie
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Klik hier voor de online catalogus en de prijslijst.

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag