Toonaangevend
in stekerbaar

Melders inregelen voor het Floating Office

Startmotor gebouw in Rotterdam
Opladen Hely deelauto bij Startmotor Rotterdam
Deelautos in parkeergarage Startmotor Rotterdam met Qcharge opladers van Eleqtron
Voorzijde Startmotor gebouw in Rotterdam

Melders inregelen op een drijvend kantoor

Vele stekerbare oplossingen bij Floating Office Rotterdam

Je kunt het gerust een heel bijzonder project noemen: het Floating Office in Rotterdam, dat in het voorjaar van 2021 is opgeleverd. Dit is wereldwijd het grootste, drijvende kantoorgebouw. Daarmee is het Floating Office een absolute eyecatcher in de Rijnhaven. Dit drijvende kantoor is nog eens spraakmakend vanwege de overwegend houten constructie, de circulaire bouwwijze en een energieneutrale installatie. Samen met Terberg Totaal Installaties zorgde Eleqtron voor de Qneqt stekerbare installatie. Bovendien was Eleqtron verantwoordelijk voor het leveren en programmeren van de aanwezigheidsmelders volgens het DALI protocol, vloerdozen en het schakelmateriaal.

Floating Office Rotterdam
Het Floating Office Rotterdam (FOR) is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Valleibouw en Bouwbedrijf Osnabrugge. Dit unieke bouwproject is een uitstekend voorbeeld van hoogwaardige duurzaamheidsmaatregelen. Het Floating Office is in nauwe samenwerking gerealiseerd met de gemeente Rotterdam, die hier ook een drijvende boulevard met loopbrug naar het drijvende kantoor bouwt. Verder krijgt het drijvende gebouw een restaurant met een groot buitenterras en een drijvend zwembad. Een belangrijke huurder is het Global Centre on Adaptation (GCA), een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Het GCA wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. Het GCA ondersteunt landen en steden om klimaatbestendig te worden. De duurzaamheidsambities van het GCA, de gemeente Rotterdam en het FOR komen hier dan ook heel mooi samen. Zo wordt in dit project gestreefd naar een BREEAM Outstanding-certificering die de strengste duurzaamheidseisen stelt aan zowel het bouwproces als aan het gebouw zelf. Het Floating Office is op 6 september door Koning Willem-Alexander officieel geopend.

Invloed van getijden
Het 3 verdiepingen hoge casco is helemaal vervaardigd van hout, ofwel CLT (Cross Laminated Timber). Dit hout is FSC-gecertificeerd, en de demontabele constructie maakt het materiaal opnieuw bruikbaar en daarmee circulair. Aan de zuidzijde is het complete dakvlak bekleed met zo’n 800 m² zonnepanelen. De noordzijde heeft een sedum-begroeiing. Het geheel rust op 15 betonnen bakken die aan elkaar gekoppeld zijn. Het resultaat is een drijvend geheel dat in Zaanstad werd gebouwd en over het water naar de Rijnhaven is geduwd. Uiteindelijk bedraagt het verhuurbaar vloeroppervlak (VVO) 3607 m². Het complete drijvende gebouw ligt aan twee meerpalen. Dit is vooral nodig omdat de Rijnhaven te maken heeft met de getijden van eb en vloed, waarbij het gebouw dus met het water meebeweegt. Floating Office is ontworpen door architectenbureau Power House Company. Het plan voor het drijvende gebouw komt van ontwikkelaar RED Company.

Terberg Totaal Installaties
Totaainstallateur Roodenburg realiseerde voor dit kantoor, dat zo’n 70 meter van de wal af ligt, alle werktuigbouwkundige installaties. De elektrotechnische installatie werd gerealiseerd door Terberg Totaal Installaties uit Rotterdam. Johan de Wit is bij Terberg projectleider voor het Floating Office: ’Ook dit is voor ons een speciaal project met een aantal bijzondere uitdagingen. Het begon al met de elektriciteitskabels die we onder water moesten leggen. We vonden daarvoor met speciale Draka kabels van de Prysmian Group een prima oplossing. Zij hebben veel ervaring met kabels voor deze toepassing. Dat was mooi meegenomen want bij de aansluitingen op dit drijvende gebouw speelt de invloed van de getijden. Hierdoor kan de hoogte van het water, en daarmee de aansluiting van de wal naar het Floating Office, wel tot 2 meter variëren. Daarnaast hebben we samen met Roodenburg de engineering verzorgd voor de installaties. Uiteraard moesten we voor een groot deel de installaties in dezelfde ruimtes wegwerken, dus dat vroeg om een nauwe afstemming. Bijzonder was dat vooraf in de casco bouw al de sparingen waren gemaakt voor het schakelmateriaal. Ook dat vroeg om een goede samenwerking met de bouwer. We hadden voor het Floating Office project te maken met een krappe planning. Uiteindelijk hebben we de gewenste oplevering samen met de andere bouwpartners goed kunnen realiseren.’

Samenwerking met Eleqtron
Voor de stekerbare installatie en de DALI lichtregeling zocht Terberg de samenwerking met Eleqtron. ‘Mijn collega, Maarten van Rijnsbergen, had al eerder fijn met Eleqtron samengewerkt. Het bedrijf is een ideale partner voor dit soort complexe projecten. Ze zijn gespecialiseerd in prefab oplossingen en dat werkt hier wel zo fijn. Daarmee konden we veel  tijd winnen. Voor de lichtregeling bijvoorbeeld zorgt Eleqtron al voor de programmering vooraf van de aanwezigheidsmelders, die zij aanleverden in de gewenste kleur passend bij het plafond. Daarna zorgen zij voor het inregelen op deze locatie. De regeling is naast de besturing van het licht ook van toepassing voor de zonwering. Het goed doorvoeren van zonwering is een belangrijk onderdeel om klimaatneutraal te opereren. Hier kozen we met Eleqtron voor de schakeling ‘KNX aan’ en ‘DALI weg.’ Dat pakte Eleqtron uitstekend op.’ Bovendien zorgde Eleqtron voor de stekerbare installatie. ‘Het stekerbare deel van de installatie is uitgevoerd vanuit de goot. Eleqtron zorgde voor de tekeningen en prefab producten waardoor we weer veel op tijd en kosten konden besparen. Eleqtron zorgde ook voor de speciale vloerdozen voor de verhoogde vloer. En voor het fraaie JUNG AS500 schakelmateriaal, dat uitstekend past in het fraaie ontwerp van dit drijvende kantoor.’

Tevreden klant
René den Haan, Managing Director bij Eleqtron, was het aanspreekpunt voor Terberg bij het Floating Office. ‘Terberg weet ons altijd goed te vinden als het om speciale, wat moeilijkere en niet standaard aanvragen gaat. Dat geldt hier bijvoorbeeld voor het draadloos koppelen van de aanwezigheidsmelders in de verschillende ruimtes. Wij hebben immers veel kennis van het programmeren en inregelen van lichtsturing, maatwerk wat wij allemaal zelf vooraf doen. Daar hebben we ook al decennia ervaring in. Het programmeren kunnen we hier in Numansdorp doen. Na het installeren van Terberg op het Floating Office zorgen wij voor het inregelen van de melders. De ruimtes kunnen hiermee worden aangestuurd voor een kwart of de helft van de verlichtingsintensiteit. De melders hebben een draadloze koppeling naar de UHS 7 handzender, waarmee de lichtsterkte nog eens handmatig kan worden beïnvloed. Uiteraard hebben we alles prefab en stekerbaar kunnen leveren, wat veel besparingen op tijd en kosten oplevert. Het JUNG schakelmateriaal dat is toegepast is stekerbaar aangesloten. Deze prefab assemblage hebben wij vanzelfsprekend zelf opgepakt, dit doen wij immers dagelijks. De vloerdozen hebben voor dit project een speciale, aangepaste hoogte van 32 mm. Uiteindelijk hoor ik van onze klant Terberg tevreden geluiden. Daar ben ik heel blij om!’

Qneqt
Met prefab Qneqtstekerbare producten van Eleqtron kunt u uw elektrische installatie zelfs doortrekken tot aan de werkplek. Installatietijden worden aanzienlijk teruggedrongen, de installatie blijft flexibel en is eenvoudig uit te breiden. Installeren met Qneqt bespaart u geld en montagetijd!

De voordelen van stekerbaar installeren zijn:

  • 3 tot 10 keer sneller werken, producten zijn immers al afgemonteerd (prefab)
  • Goedkopere installatie, door de snellere montage
  • Flexibel systeem, eenvoudig aan te passen
  • Herbruikbaar en circulair te gebruiken, makkelijk bij renovaties e.d.
  • Minder fouten bij montage, tot 90% lagere faalkosten
  • Montage eenvoudig aan te leren
  • Onderhoudsvrije installatie

Eleqtron levert geassembleerde, stekerbare producten van alle merken. Hierdoor kan er direct, merkonafhankelijk worden ingespeeld op een willekeurige ‘stekerbare vraag’ van een elektrotechnisch project. Op onze assemblagelocaties worden stekerbare verbindingen als snoeren, kabels, vlakband, kabeldeksels en overige speciale componenten voor u op maat gemaakt. Oftewel prefab.

Meer informatie
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Klik hier voor de Qneqt online productcatalogus en de prijslijst.

 

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag