Projecten

Eleqtron neemt u veel uit handen bij uw voorbereidingen voor een stekerbare installatie. Wij kunnen u ondersteunen met engineering en calculatie, waaronder met BIM-bestanden voor uw stekerbare installatie en LED verlichting. Voorbeelden zijn oplossingen voor gebouwbeheer met onder andere de DALI-aansturing van de verlichting, klimaat en zonwering. Daarnaast bieden wij diverse energiebesparende oplossingen waarmee moderne nieuwbouwprojecten de BREEAM-score kunnen verbeteren. Wij kunnen u eveneens ondersteunen bij oplevering en bij service en onderhoud.

Onze werkwijze wordt gekenmerkt door:

  • snelheid en flexibiliteit
  • oplossingsgericht werken
  • merkonafhankelijkheid
  • innovaties
  • maatwerk
  • Supply Chain oplossingen

Met onze Qneqt en Qbright productlijnen, voor respectievelijk componenten en LED verlichting voor de stekerbare installatie, bent u verzekerd van hoogst kwalitatieve en innovatieve oplossingen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.

Eleqtron neemt u
veel uit handen

Eleqtron, partner bij nieuwbouw De Rotterdam

Het gebouw ‘De Rotterdam’, opgeleverd in de gelijknamige stad in 2014, is met een totaaloppervlak van circa 160.000 m² een van de grootste gebouwen van Nederland. De Rotterdam is ontworpen door de vermaarde Nederlandse architect Rem Koolhaas van het architectenbureau OMA. Eleqtron was als partner in stekerbare oplossingen voor installateur Croonwolter&dros zeer nauw betrokken bij dit omvangrijke project.

Verticale stad
De Rotterdam is bedoeld om te wonen, te werken en te ontspannen. Het grootste deel van het gebouw wordt gebruikt als kantoorruimte en woontoren. Het heeft 240 appartementen, 72.000 m² aan kantoren, conferentieruimten en een ondergrondse parkeergarage van twee bouwlagen met ruim 670 parkeerplaatsen. Daarnaast is er een hotel met 285 kamers en zijn er diverse horecaruimtes. De functies van De Rotterdam zijn in blokken gegroepeerd, maar de verschillende gebruikersgroepen ontmoeten elkaar op verschillende plaatsen in het gebouw. Dit vormt een concept dat door OMA omschreven wordt als ‘verticale stad.’

Croonwolter&dros
Bij de nieuwbouw van De Rotterdam was Croonwolter@dros de elektrotechnische installateur. Eleqtron leverde hiervoor de producten voor de complete, stekerbare installatie. Voor de lichtsturing in het hotel leverde het bedrijf speciale roomcontrollers, volledig prefab. Deze controllers hebben een koppeling met het datacommunicatieprotocol BACnet.

Supply Chain en pre-assemblage oplossingen
Efficiency was het sleutelwoord tijden het bouwproces van De Rotterdam: niets verspillen. In verband met de minimale ruimte op en rond de bouwlocatie moesten aangeleverde materialen direct verwerkt worden.

Eleqtron speelde hierop in met speciale Supply Chain en pre-assemblage oplossingen. Hiervoor werden de stekerbare producten zoveel mogelijk prefab geassembleerd en aangeleverd met een labelling voor de desbetreffende locatie. Dan gaat het bijvoorbeeld om kant-en-klare stekerbare wcd’s (wandcontactdozen) en schakelaars. Tijdens deze nieuwbouw verzorgde Eleqtron vrijwel continu deelleveringen: op de juiste plaats en op het juiste moment. Er werd voorraad gehouden van de prefab producten, direct afroepbaar. Door deze oplossingen werd tijd bespaard, werden kosten omlaag gebracht en productiviteit en risico’s zoveel mogelijk uitgesloten. Croonwolter@dros kon zich hierdoor optimaal richten op haar kerncompetenties.

Enorme aantallen
Eleqtron leverde voor De Rotterdam een enorme hoeveelheid producten. Dan gaat het bijvoorbeeld om circa 47.000 stekerbare Qneqt snoeren en 1400 aanwezigheidsmelders!

Duurzaamheid
De Rotterdam heeft het GreenCalc label A. GreenCalc+ is een instrument waarmee de duurzaamheid van een gebouw of wijk in kaart kan worden gebracht. GreenCalc+ beoordeelt duurzaamheid op drie thema’s: materiaalgebruik, watergebruik en energiegebruik. Deze hoge score is onder andere te danken aan de innovatieve, duurzame oplossingen die zijn ingezet. Zoals een WKO (Warmte en Koude Opslag), aanwezigheidssensoren, RF-aanwezigheidssensoren in trappenhuizen en parkeergarage, verlichting met daglichtvoorzieningen en lichtsturingen.

Bijzonder installatieconcept van HOMIJ bij Nieuwe Universiteitsgebouw Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam werkt, met de bouw van het Nieuwe Universiteitsgebouw (31.000 m² bouw bovengronds en 24.000 m² ondergronds), aan een bruisend hart van de Campus. In dit multifunctionele gebouw aan de Zuidas komen onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven samen. Studenten en medewerkers van diverse bèta wetenschappen kunnen hier dan in flexibele ruimtes werken en onderzoek doen. De onderwijsruimten zijn ook geschikt als theater- en filmzalen. Het hart van het gebouw wordt gevormd door een groot atrium waar plaats is voor horecagelegenheden en andere voorzieningen zoals winkels. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor circa 600 auto’s en 1600 fietsen. Vooral door een getrapt oplopende vorm is een opvallend gebouw ontstaan, met aan de campuskant zeven verdiepingen en aan de andere zijde twaalf verdiepingen.

Het Nieuwe Universiteitsgebouw heeft het 4-sterren BREEAM Nieuwbouw Ontwerpcertificaat gekregen. Deze op één na hoogst mogelijke duurzaamheidsscore is tot nu toe uniek voor een onderwijsgebouw. Hiervoor zijn diverse duurzame maatregelen vanaf de start van het ontwerp meegenomen en met behulp van de toekomstige bewoners verder uitgewerkt. Zo krijgt het gebouw, vanuit de gedachte dat planten en dieren medegebruikers zijn van het gebied, een flora- en faunadak.

De bouw is in handen van Bouwcombinatie Campusplein bestaande uit de VolkerWessels bedrijven Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw. Voor de installatietechniek is HOMIJ Technische Installaties ingeschakeld.

Bijzonder installatieconcept
Bert Besseling is bij dit project voor HOMIJ de werkvoorbereider. ‘Begin 2015 is het project gestart. We waren al vroeg bij het installatieontwerp betrokken. Daarom hebben wij hier onder andere ons DLS-concept kunnen toepassen. Hierbij konden wij de E- en W- leidingen in één compacte draadgoot in de vloer kwijt, waarbij wij zoveel mogelijk op de bouwplaats prefab DLS-elementen konden maken en aanleveren. Dit kunnen we modulair opbouwen. Het werken met DLS biedt veel voordelen, we hebben een kortere installatietijd en minder faalkosten.’ De vloerconstructie met het installatiewerk is uniek te noemen. Besseling: ’We zitten hier vlakbij het VU Medisch Centrum, waar we met de aanvliegroute van de traumahelikopter te maken hebben. Daardoor mocht het gebouw niet hoog worden, terwijl er toch maximaal gebruik van de ruimte gewenst is. Binnen het ontwerpteam is daarom gekozen voor een bijzonder installatieconcept met een relatief lage betonnen ‘Slim Line’ vloer. Hierin zijn alle installaties verwerkt. Vanuit deze vloer vindt de aansluiting plaats naar de verdieping eronder, waarbij er tegelijkertijd ook aftakkingen mogelijk zijn naar boven. De installatie is altijd toegankelijk dankzij vele vloerluiken, waarin later nog doorvoeren komen zodat er afgemonteerd kan worden.’

Verdieping uitwerken
Voor het Nieuwe Universiteitsgebouw heeft Bert Besseling eerst de onderste verdieping uitgewerkt. Dat kun je dan weer kopiëren naar de volgende verdiepingen. ‘Dit werkt prettig. Je hebt dan een goede basis staan waarbij je per verdieping wat aanpassingen maakt. Bij dit project is het fijn dat alle installaties van HOMIJ-bedrijven zijn, waardoor je korte en heldere communicatielijnen hebt.’

Stekerbare installatie
De elektrische installatie is grotendeels stekerbaar uitgevoerd. Besseling: ‘Het gaat bij de stekerbare installatie vooral om de verbindingen voor de verlichting, stopcontacten en de zonwering. Bij dit project zijn zelfs de luidsprekers voor een ontruiming stekerbaar uitgevoerd, iets wat ik nog niet eerder ben tegen gekomen. Nu is er nog niet bekend hoe de flexibele ruimtes precies worden ingedeeld. Wij zijn daar, met onder andere vooraf gemonteerde kabeldozen, al klaar voor. Tot de oplevering in het voorjaar zijn we daar samen met het testen volgens NEN1010 wel mee bezig.’

Eleqtron leverde alle stekerbare Qneqt oplossingen. ‘Wat opvalt is dat Eleqtron sterk meedenkt en altijd een oplossing aandraagt. Bijvoorbeeld met een zelf ontwikkelde DALI-splitter, waarmee een soort H-constructie ontstond die toegepast kon worden in een smalle ruimte. Hier konden we heel fijn mee werken. Daarnaast hebben we gewerkt met een speciale, stekerbare wandcontactdoos die uitstekend past op de draadgoot. De stekers en chassisdelen hebben een duidelijk onderscheid in kleur meegekregen per functionaliteit, zodat we hier geen fouten mee konden maken.’

Beter passend licht bij Blokweg Financieel Adviseurs

Goede verlichting in een kantooromgeving is een absolute noodzaak om het werk goed te doen. De te selecteren kleurtemperatuur voor deze omgeving, in de meeste gevallen 3000 of 4000 Kelvin, is belangrijk. Daarnaast is de kleur en de intensiteit van belang. In koffieruimtes of daar waar bijvoorbeeld de lunch plaatsvindt, wordt doorgaans voor lagere kleurtemperaturen gekozen: veelal tussen de 2000 en 3000 Kelvin. Hiermee kun je een gezellige en intieme sfeer realiseren. Deze keuzes speelden ook bij het lichtplan van Eleqtron voor Blokweg Financieel Adviseurs. Dit bedrijf uit Zevenbergen is een partner voor (zakelijke) leningen, verzekeringen en hypotheken. Blokweg heeft in haar kantoorpand een grote, gezamenlijke ruimte met meerdere werkplekken. Daarnaast zijn er enkele kleine werkruimtes.

Beter licht
Jeroen Jansen is directeur verzekeringen en hypotheken bij Blokweg en was nauw betrokken bij de weg naar betere verlichting. ‘Ons licht in de kantoorruimtes was niet voldoende voor de werkplekken. Dat kwam naar voren tijdens een gesprek met Eleqtron en dat klopte ook wel. Je staat daar niet zo bij stil. Met de nieuwe Qbright LED panelen die Eleqtron adviseerde, hebben we nu uiteindelijk fijner licht op de werkplekken. Wij merkten het betere licht gelijk op. Ik moest er even aan wennen maar het is duidelijk beter.’ In het lichtplan kwam naar voren dat Qbright LED verlichting voor de kantoorruimtes met een kleurtemperatuur van 4000 Kelvin een goede keuze zou zijn. Voor in de koffieruimte koos Blokweg voor gekleurde LED panelen, waarmee de kleur en de intensiteit via een afstandsbediening of een smartphone steeds kan worden aangepast.

Minder lampen nodig
Jeroen Jansen kijkt terug op het lichtproject: ’Dankzij het lichtplan hebben we per ruimte beter passend licht gekregen. Eleqtron heeft de montage voor ons geregeld, daar hadden we geen omkijken naar. Uit de berekening van René den Haan van Eleqtron bleek dat we de investering in 2 jaar terugverdienen. We hebben daarbij minder lampen nodig, die ook nog eens veel langer meegaan. Dat zijn allemaal pluspunten.’

INSCHRIJVEN
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Direct contact

Bel mij op +31 (0)88 03 06 100

of stel mij een vraag via de button.

Stel een vraag